Szeretnék segítséget tanácsot adni egyszerűen, közérthetően a laikus, hobbiból kertészkedő emberek számámra, ha saját vágyaikat valósítanák meg környezetük kialakításában

2009. január 4., vasárnap

Kertünk megálmodása, a kezdeti lépések


Amikor egy új környeztetbe költözünk, elkezdjük kialkítani közvetle környezetünket, igyekszünk a saját ízlésünknek megfelelő hangulatot teremteni. Lehetőségünk van mind a belső-, mind a külső környezetet a magunk ízlésének megfelelően alakítani. Mindkét esetben érdemes kikérni a szakemberek tanácsát (lakberendező, ill. kertépítő), de ne engedjünk elkalandozni saját elképzelésünktől!
A szűkebb külső környzetünk (a kert) a ház, a közvetlen élettér meghosszabítása lehet, amennyiben jól van kialakítva. Ennek érdekében érdemes megtervezni kertünket.
Első lépésben papírral, ceruzával megrajzoljuk telkünk alakját, nagyjából méretarányosan. Aki a precíz munka híve, fel is mérheti a telekét, s méretarányos ábrát is készíthet. Itt fel kell tűntetni a jelenleg a kertben elhelyezkedő nagyobb dolgokat (a házat, a nagyobb fákat, cserjefoltokat, egyéb kerti tárgyakat Pl. kút, padok).
A második lépés, amikor leülünk, s kitalájuk, hogy a jelenlegi helyzethez képest mit szeretnénk változtatni, amikor még csak a nagyobb volumenű, látványos dolgokon változtatunk (pl. egyes fákat kivágnánk/áthelyeznénk, vagy a nagyobb szabad területre hová kerüljön játszótér, padok, medence, zöldséges kert, virágágyás)? Itt határozzuk meg egyben a kert fő funkcióját is (pihenésre, vagy haszonkertként fogjuk használni majd?
Ezek után már elmondhatjuk, hogy megvan a leendő kertünk nagyjából elképzelt arca. Most már foglalkozhatunk a részletekkel is: milyen anyagokat használjunk, milyen színek, formák uralják kertünket, mekkora területet foglaljanak el az egyes részek (játszótér, vagy az egyes ágyások, vagy éppen a medence), milyen alakjuk legyen?
Negyedik lépésben már a pontos darabszámokat, fajtákat, formákat határozzuk meg, helyezzük el rajzunkon a végleges helyükön.
Ha úgy érezzük, ez a tervünk végső verziója, a megvalósítás előtt érdemes szakemberrel konzultálni, az ügyben, hogy az egyes, egymás szomszédságába kerülő növények mennyire viselik el egymást, az adott növények igényei és a mi elképzelésünk összhangban van-e, és a kertberendezési tárgyak, műszaki létesítmények anyagai szempontjából, méretét illetően.
A nagyobb mértékű munkálatokat (mint például a tereprendezés, kútásás, öntözőrendszer kiépítése) érdemes szakemberre bízni. Általában ezen munkákra garanciát vállalnak, így az esetlegesen szükséges javításokat is el tudják végezni, szakszerűen. A növényültetést, -ápolástmi magunk is végezhetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Magamról

Saját fotó
30éves vagyok, kertészmérnöki és marketing szakmérnöki végzettséggel remndelkezem. Szeretm a humort, ami sokmindenen átsegített már. Szeretek olvasni, zenét hallgatni, társaságba járni.